Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Facebook

Flora's Hof, Utrecht

Flora's Hof, Utrecht
<
>
Opdrachtgever:
Stichting Vrienden van Flora's Hof
Werkzaamheden:
ontwerp, aanleg en onderhoud
Oppervlakte:
400 m2

Flora’s Hof is een binnenhofje aan de voet van de Domtoren van Utrecht. Het openbare hofje met een inrichting uit de jaren ’50 was eind 2008 in verval geraakt en Groenpartners werd uit drie bedrijven gekozen om historische ondezoek, het ontwerp en de aanleg uit te voeren. 

Het hofje was alles wat nog resteerde van de 19e eeuwse kwekerij van de tuinarchitect Hendrik van Lunteren. Hendrik van Lunteren behoort tot één van de grote Nederlandse tuinarchitecten en ontwierp diverse landgoederen en buitenplaatsen. In begin 20ste eeuw werd het terrein gebruikt voor de opslag van natuursteen en de steenhouwerij voor de renovatie van de Domkerk.

In Flora’s Hof kan de bezoeker tuinonderdelen zien, zoals men deze in de 19e eeuwse bloementuin en kwekerij kon verwachten, als ode aan de verdwenen kwekerij. Een verhoogd bloembed met vaste planten en eenjarigen is het markante centrum van de tuin. In de bloembedden groeien historische rassen, plantensoorten zoals gebruikt door Van Lunteren. In het voorjaar sieren bakken met bollen, waaronder historische soorten tulpen vanaf 1600 tot nu, het hofje. Zomers staan kuipplanten langs de voormalige oranjerie van de kwekerij. In het oude woonhuis en de oranjerie van Hendrik van Lunteren is nu de boekwinkel van Steven Sterk gevestigd. Een kwekerij uit de 19e eeuw kan niet zonder fruitbomen. Leifruit is om die reden opgenomen in het ontwerp en geplaatst tussen de wimbergen. Historische perenrassen aan de voet van de hoge fruitbogen worden gesnoeid, zodat zij op termijn de metalen constructie bedekken en de peren vrij hangen. Door de fruitbogen is op een reproductie van een oude foto de kwekerij van Van Gendt te zien, de opvolger van de familie Van Lunteren. De foto geeft een goed sfeerbeeld van de toestand rond 1925. De monumentale poort aan de Servetsteeg dateert uit 1634. 

De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers en is overdag vrij toegankelijk.