Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Facebook

Sint Bonifaciushuis, Utrecht

Sint Bonifaciushuis, Utrecht
<
>
Opdrachtgever:
Sint Bonifacius Stichting
Werkzaamheden:
ontwerp, tuinhistorisch onderzoek, aanleg en onderhoud
Oppervlakte:
400 m2

Het Sint Bonifaciushuis kent een lange geschiedenis. Er hebben verschillende bisschoppen gewoond. Tot 1898 was het de woning van de aartsbisschop van Utrecht en daarna van de pastoor van de St. Catharinakerk, de huidige kathedraal. Tegenwoordig is het pand eigendom van de Sint Bonifacius Stichting.

De tuin is in 2014 helemaal opnieuw aangelegd, volgens het ontwerp van Melle Wierper van Groenpartners. Vier paden rond een verhoogd vierkant grasveld refereren aan de armen van een kruisgang van een klooster waar de priesters vroeger liepen te brevieren. In borders langs de zijmuren zijn planten met een bijbelse connotatie gepoot. Op het grasveld is een notenboom geplant en tegen de muur van de gang die het huis met de kerk verbindt staan twee wilde appelbomen, een amandelboom en een zwarte moerbei. Onlangs heeft Groenpartners een granieten fontein van 3 etages hoog geplaatst in de tuin van het Sint Bonifaciushuis in Utrecht. Het heeft een gesloten systeem waardoor het water wordt herbruikt.

 

Tijdens het afgraven van de tuin kwamen we toevallig een beerput en een water cisterne tegen. Bij het bewerken van de bodem vonden we ook nog kleine stukjes tegels en kwamen we heel veel pijpensteeltjes tegen.