Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Facebook

Herteveld, Maarssen

Herteveld, Maarssen
<
>
Opdrachtgever:
particulier
Werkzaamheden:
historische quick-scan, ontwerp, aanleg en onderhoud
Oppervlakte:
ca. 3800 m2

Herteveld is een historische buitenplaats aan de Vecht gebouwd en aangelegd in de 17de eeuw. De eerste verwijzing naar een buitenplaats met de naam “Harteveld” stamt uit 1630. De huidige eigenaren bewonen Herteveld al decennia lang en hebben met zorg de vervallen buitenplaats gerestaureerd. Tegelijkerijd hebben ze dit monument van een eigen tintje voorzien, natuurlijk afgestemd op de monumentale waarde van het pand. Vanaf 2007 denkt Groenpartners mee over de renovatie van de tuin.

In overleg met de opdrachtgevers is een onderhoudskalender opgesteld voor het tuinonderhoud. Groenpartners draagt hierin zorg voor het specialistische werk. De achtertuin in landschapstijl is opgeschoond, gesnoeid en opschot van bomen als esdoorn is verwijderd. Zo ontstond meer ruimte, licht en lucht die de beplanting ten goede komt. Groenpartners plantten enkele grote sierheesters en bloeiende bomen. De voorzijde van de buitenplaats kreeg extra aandacht. Door de jaren heen is de Rijksweg aan de voorkant van de buitenplaats verbreed en verhoogd. De voortuin kwam relatief gezien, lager te liggen. Wij adviseerden de aanleg van een verhoogd bloemperk met sierheesters en vaste planten die de voortuin letterlijk en figuurlijk een pronkstuk geeft. Bloemperken en bloemmozaïeken waren eind 19de eeuw populair. De historische tuineigenaar kon hier zijn collectie uitzonderlijke planten en kleurrijke éénjarigen een prominente plek geven. De open grasvelden in de landschapstijl aangelegde parken werden zo letterlijk versierd. Groenpartners combineerden voor het bloemperk van Herteveld de volgende planten: purperbladige vlier, hortensia, schoenlappersplant en ééndagsbloem in blauw, paars en wit, die het hele jaar door kleur geven.

Groenpartners adviseerden ook de in de achtertuin gelegen privétuinen van de verschillende eigenaren. Zo zijn door Groenpartners een bloementuin en een kruidentuin gerenoveerd.