Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Facebook

Bijdorp, Loenen aan de Vecht

Bijdorp, Loenen aan de Vecht
<
>
Opdrachtgever:
particulier
Werkzaamheden:
historische inventarisatie, ontwerp, aanleg en onderhoud
Oppervlakte:
ca. 10.000 m2

Bijdorp is een historische buitenplaats gebouwd en aangelegd in de 17de eeuw te Loenen aan de Vecht. Het wordt één van de gaafste voorbeelden van een kleine buitenplaats uit ca. 1710 genoemd in het boek Plaatsen aan de Vecht en Angstel. In de 17de eeuw stichtte vele Amsterdamse kooplieden en bestuurders lusthoven aan de Vecht voor het verblijf in de zomermaanden.

Bijdorp is een rijksmonument en onderging een grootschalige renovatie vanaf 1994. Groenpartners verrichtten historisch onderzoek naar de tuin en de ontwikkeling om hun werkzaamheden te verantwoorden en te onderbouwen. Wij verzorgden het advies voor de grootschalige tuinaanleg en greep in het ontwerp en de aanleg terug op de historie van de tuinkunst uit in de 17de eeuw. Tijdens de aanleg van o.a. de rozentuin, de hoogstam boomgaard met historische fruitrassen en de formele stijltuin zijn het vakmanschap en de specialistische kennis omtrent groen erfgoed, die Groenpartners hebben, optimaal ingezet. De overtuin bestaat uit een centraal gelegen geometrisch gevormde grasperk in neo-barokke stijl. Deze stijltuin die wordt omzoomd door plantvakken met bloemrijke heesters als pluimhortensia en rododendron is gerenoveerd.

Dit omvangrijke project werd in fases gerealiseerd er was jarenlang een nauwe samenwerking tussen de eigenaren en Groenpartners.