Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Facebook

Vier seizoenen blauw

Winter

Als al het blad van de bomen en de struiken is gevallen komt het framewerk van de planten goed naar voren. Dit wordt nog extra benadrukt door de aanwezigheid van sneeuw, met name met een helder blauwe hemel. De passie voor structuur komt in mijn werk sterk naar voren door mijn gebruik van zichtassen. Zichtassen zijn niet altijd assen die door middel van symmetrie worden gecreëerd in tuinen, ze kunnen ook gecreëerd worden door een karakteristiek beeld in de verte wat je door een raam heen ziet. Dit focuspunt trekt de blik als het ware van het huis door de tuin heen, het gaat hierbij niet om een letterlijke lijn op een ontwerp als wel dat je deze lijn ervaart als je eenmaal in de aangelegde tuin staat. Klassiek gezien worden sterke lijnen vaak door bijvoorbeeld een strakke haag gevormd, maar kan bij een creatief ontwerp ook gevonden worden door lijnen te zoeken in je beplanting. Ook als ik foto’s maak vind ik het altijd leuk om te werken met sterke lijnen en het liefst met diagonalen. Niet alleen bomen, maar ook een tak die diagonaal in beeld staat of een dramatische wolkformatie kunnen hierbij tot inspiratie dienen. Deze foto's zijn onder andere te vinden op mijn Instagram: https://www.instagram.com/groenpartners

 

Herfst

Elk kind stelt op een gegeven moment de vraag: waarom is de lucht blauw?                                    Dit heeft te maken met het feit dat de atmosfeer rondom de aarde de lichtstralen van de zon filtert tot een frequentie die door onze ogen waargenomen wordt als de kleur blauw. Blauw betekent voor veel mensen ook water. De weerspiegeling in water maakt dat je letterlijk in een spiegel kijkt, wat maakt dat je sommige vormen ineens anders ziet. Vooral natuur in water weerspiegeld geeft hele mooie kleuren en vormen, iets wat me blijft inspireren en zeker in de herfsttijden. Ik gebruik water in ontwerpen als dat gevoelsmatig op een natuurlijke manier toe te passen is zoals op lage gedeeltes van een tuin en juist niet op hoge vlakken. Ook moet het goed aansluiten bij de aanwezige architectuur of het landschap. Je kan met water het landschap de tuin in trekken en vice versa kan je in een omsloten tuin de architectuur vieren door het te laten weerspiegelen in water.

 

Voorjaar

Blauw is echt een basiskleur. Je moet altijd opletten dat blauw wegvalt in de schaduw en dus altijd in de zon gebruikt moet worden. Er zijn ook weinig blauwe bloemen die van de schaduw houden. Ik zou zelf nooit een bloemvak ontwerpen met alleen blauw erin, misschien als er een hele bijzondere betekenis achter zit.  Blauwe druifjes vertegenwoordigen voor mij toch wel echt het voorjaar. Blauw combineert goed met alle kleuren gelukkig. Een mooi voorbeeld zijn irissen die te verkrijgen in allerlei soorten blauw en paars. Deze bloemen vormen een heel mooi contrast met de witte bast van de berk, zowel qua vorm als qua kleur. De iris is in het voorjaar ook mooi te combineren met een helder rode papaver, dit geeft een heel mooi contrast.

 

Zomer

De zee brengt niet alleen verkoeling in de zomer maar ook rust door zowel de kleuren van de zee als van de bijbehorende lucht. De ene keer heb je de blauwe hemel weerspiegeld in de zee, de andere keer een grijze of een groene lucht. Ook brengt de zee rust doordat het zo weids, overzichtelijk en leeg is en toch in beweging. Je kan langs de zee eindeloos wandelen, of het nou langs de noordzee is of langs de atlantische oceaan. Doordat je hoofd leeg waait krijg je meer ruimte voor nieuwe ideeën en inspiratie. Je moet eerst je hoofd leegmaken voordat je nieuwe ideeën kan aanmaken.

 

Alle seizoenen

De  kleur van de voertuigen van Groenpartners is blauw, omdat blauw vertrouwen en degelijkheid uitstraalt. Ik vind de combinatie tussen het neon groen en het blauw in ons logo erg mooi. Ik vind het ook qua kleur erg passen in de natuur waarin we werken. Het blauwe keetje is een mooie schuilplaats voor de hoveniers, die in weer en wind werken, om lekker uit de hitte of kou hun lunch kunnen eten.