Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Facebook

Oranje biedt bezieling

Oranje is een vrolijke kleur, de kleur van het vuur en verwarmend. 

In beplanting combineert oranje altijd goed met donkerpaars en diverse soorten groen. Een hele oranje tuin zal ik niet snel ontwerpen, het is een kleur die contrast nodig heeft. Bij veel bloemencombinaties en borders helpt oranje mee om het geheel op te lichten en spannend te maken, juist door de contrasteren.

                                                                                                                                                                                                                             Meconopsis heeft van zichzelf een gele of een oranje bloem. De bloemen op de foto zijn erg bijzonder, onderlinge kruising heeft geresulteerd in een gele bloem met een donker oranje rand. Dit gebeurt alleen als beplanting lang met rust wordt gelaten en deze onderling variaties kan vormen.  


Muren van oranje baksteen hebben hun eigen charme. Door de variatie in tinten in dit natuurlijke materiaal krijgt zo’n muur een karakter, daar hoeft geen eyecatcher meer bij omdat het van zichzelf al mooi is. De charme van een eeuwenoud gebouw is dat de tijd zichtbaar is in de bakstenen muren: reparaties, wijzigingen, aanbouwingen, delen die zijn afgebroken en afgebrand. Bij oude steden bevindt het karakter zoch vaak in de historische muren, maar bijvoorbeeld ook in een ommuurde moestuin heeft een dergelijke muur veel charme. De baksteel en klinker zijn typisch hollandse producten omdat we zo veel rivieren hebben waar de klei uit gehaald kan worden. Vanwege het natte klimaat met veel regen is het in Nederland belangrijk om een huis te bouwen waar geen vocht doorheen komt, iets waar metselwerk erg geschikt voor is. De baksteen is in België ook wel aanwezig, maar dan in ander formaten en kleuren. In een deel van Duitsland is het traditie om over bakstenen of natuurstenen blokken heen te stucen. In andere landen waar meer zon aanwezig is is het niet nodig om de klei met veel arbeid te bakken, de in de zon gedroogde stenen kunnen zo verwerkt worden.

Op het moment zien we een revival van de baksteen, waaronder de ontwikkeling van nieuwe kleuren. Deze revival heeft te maken met de terugkeer naar natuurlijk materiaal. Ook is het in principe een duurzaam bouwmiddel omdat het vaak hergebruikt kan worden door oude stenen af te bikken en opnieuw metselen of tot puin te malen en te hergebruiken in paden. De kleuren van baksteen worden niet alleen bepaald door de basisgrondstof klei, maar ook door de manier van bakken. Een goed voorbeeld zijn rode bakstenen: dit zijn de zachtste stenen omdat deze op de laagste temperatuur worden gebakken.

Oranje verf op hout kan ook bewust een deel zijn van een ontwerp. Deze kleurkeuze is alleen aan te raden bij tuinen die rustig of sober zijn qua beplanting en vormgeving.

In de weekplanning van de hoveniers van Groenpartners is ook oranje te vinden. Deze weekplanning is de basis van alle werkzaamheden van de buitendienst. Oranje op deze planning duidt aan dat er overleg gepland is tussen de mensen die buiten werken en de mensen die op kantoor werken. Dit is een extra mogelijkheid om eens in de 6 weken elkaar te ontmoeten en te spreken. Hierbij is er ruimte om van gedachten te wisselen en het menselijke aspect van het bedrijfsleven nog meer ruimte te geven. Ook zijn de zogenaamde toolbox meetingen deel van dit overlegmoment: hierbij worden aspecten als veiligheid, kennisuitwisseling en de planning voor de lange termijn besproken. Ook worden afgeronde projecten geëvalueerd.

Oanje op schetsontwerpen wordt gebruikt om gebouwen aan te duiden. Heel incidenteel gebruik ik oranje als stippels om een border aan te geven in combinatie met bijvoorbeeld paars. Hierbij duidt het oranje aan dat er kleur wordt gebruikt in die border, zij het niet per se oranje.

De specifieke lichtbreking maakt dat sommige beplanting in het landschap ineens oranje oplicht in, bijvoorbeeld de wintermaanden. Het is een erg opvallende kleur, omdat het namelijk niet een natuurlijke kleur is voor een volledig landschap. Deze kleuruitstorting is iets wat je niet veel meemaakt en is ook zo weer verdwenen.