Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Facebook

Duurzaam vakmanschap

De instandhouding van ons Europese erfgoed vraagt onder meer om ambachtelijk vakmanschap. Het is daarom belangrijk dat de belangstelling voor erfgoed gepaard gaat met het voortbestaan van kennis over oude technieken. Scholing in dit vakmanschap van nieuwe generaties vormt een internationaal aandachtspunt.

Groenpartners is naast een ontwerpbureau en ambachtelijk hoveniersbedrijf ook actief als kenniscentrum en verzorgt snoeicursussen voor professionals volgens de methode van 'de beredeneerde snoei'. Deze methode is, kort gezegd, erop gericht een boom niet vrij te laten groeien en vervolgens te snoeien, maar van jongs af aan elke tak met een voorbestemde functie op te kweken. Deze methode wordt ingezet bij het onderhoud van historisch leifruit en hoogstamfruitbomen. Aandachtspunten tijdens onze cursussen zijn onder andere:

  1. Hoe werkt het systeem van de fruitboom
  2. Hoe herken je verschillende tak-, knop- en vruchtdragers
  3. Onderstammen, tussenstammen en enten van fruitbomen
  4. De standplaats en aanplanten van fruitbomen

Ook organiseren wij bijscholingscursussen voor professionals en scholen in het hoveniersvak, waarbij de nadruk ligt op de praktijk. Mede omdat de kennis van dit vakmanschap op peil te houden en de liefde voor het vak te delen. 

Wij zijn ook aangesloten bij de Vereniging van Erfgoedhoveniers. Deze vereniging bestaat uit hoveniersbedrijven die zich onderscheiden met hun specialistische kennis over het groene erfgoed. Met elkaar zorgen wij voor het voortbestaan van kennis en oude technieken in het groen.