Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Facebook

Groen erfgoed meer in de belangstelling

Melle Wierper, eigenaresse van Erfgoedhoveniersbedrijf Groenpartners, staat sinds 2015 voor een complexe en specialistische uitdaging. De directie van begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam vroeg haar de beplanting van het deels verweerde gedenkpark weer terug te brengen naar het oorspronkelijke ontwerp van Leonard Anthony Springer (1892). De stuurgroep van het renovatieproject benaderde Wierper vanwege haar diepgaande kennis en ruime ervaring met groen erfgoed en haar ruime plantenkennis. 

Wierper blikt terug: “Het eerste jaar stond in het teken van het inventariseren en analyseren van Springer’s eerder uitgevoerde plannen en het herinvoeren van zijn ideeën in onze nieuwe plannen. Na hard werken is het eerste deelproject afgerond in het oudste gedeelte van de begraafplaats. De dichtgegroeide entree werd vernieuwd voor een open uitstraling. Bureau Karres en Brands ontwikkelde het ontwerp en Groenpartners stelde de beplantingsplannen op. Ik ben enorm trots op de grote slag die we samen met alle betrokken partijen zoals bureau voor Historische Tuinen, Parken en Landschappen SB4 en Stichting Arboretum hebben gemaakt.” 

Keuzes maken

Wierper en haar projectteam liepen dat jaar ook tegen verschillende uitdagingen en lastige keuzes aan. Wierper schetst een voorbeeld: “De originele beplantingsgroepen van Springer lagen totaal niet meer in lijn met de huidige locatie. Doordat er planten en bomen waren gegroeid op plekken waar ze eigenlijk niet bedoeld zijn, verdween de structuur en ontstond er een scheve verhouding tussen ruimte en groenmassa. Dan moet je kiezen op welke manier je zo’n situatie omvormt naar de originele plannen. Een complexe, interessante taak.”

Verdere verloop

De werkzaamheden aan dit bijzondere project zijn in 2017 afgerond. "Hoe men omgaat met oude beplanting is en blijft een enorm complex probleem, hierbij is het belangrijk dat er door alle partijen consensus wordt gevonden over het gebruik en het onderhoud. Doordat het De Nieuwe Ooster een Arboretum is én een begraafplaats zijn er twee tegengestelde belangen," concludeert Melle Wierper. Haar ervaringen met de directie zijn ondanks deze complexiteit zeker positief: "De Nieuwe Ooster is een bijzonder inspirerende en prettige opdrachtgever om mee samen te werken."

Het verschil als erfgoedhovenier

Het betrekken van een erfgoedhovenier bij een project als dat van De Nieuwe Ooster kan echt het verschil maken. Wierper: “Een ervaren erfgoedhovenier brengt de historische plannen terug en zorgt ervoor dat de inrichting van historische plekken zoals deze begraafplaats weer wordt zoals het ooit bedoeld was. Bij dit project is Springer’s inzet van bomen bepalend voor de uitstraling. In de plannen die we hebben uitgevoerd, namen we alle onderzochte factoren ook mee.”