Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Facebook

Melle voelt zich thuis in het groen

ZeewierGroen is de basiskleur van de natuur. De zogenaamde bladgroenkorrels geven planten de bekende groene kleur, hoe meer bladgroenkorrels des te donkerder het groen van de plant wordt. Deze bladgroenkorrels zetten met behulp van CO2, water en specifieke hormonen het opgevangen zonlicht om in zuurstof en suikers. Deze suikers wordt vervolgens omgezet in andere bouwstoffen die nodig zijn om de plant te vormen.

 

Groen en inspiratie

Ik voel me aangetrokken tot het groen omdat ik Wandelenverbinding heb met de natuur. Een mens komt voort uit de natuur en ik vind er rust en inspiratie in. Ik heb specifiek het groen-vak gekozen als beroep omdat het een veelheid heeft aan disciplines: ambachten en techniek, materiaal- en groenkennis, ontwerpen en specifiek de kleurenleer. In mijn functie als ontwerper adviseur speelt een deel van mijn werkdag zich buiten af. 

 

Ondernemerschap en opleiding

Rustgevend groenIk ben voor mezelf gaan werken omdat ik een ondernemer ben. Ik hou van de uitdaging om een bedrijf te voeren. Ook het samenwerken met mensen zowel binnen als buiten om mooie dingen te maken vind ik heel prettig. Na 37 jaar in het vak vind ik het nog steeds boeiend, zowel het ondernemen als het creëren van tuinen maar ook het onderzoek naar historische onderdelen in tuinen. Dit laatste is geïnspireerd door mijn opleiding in Vilvoorde (BE), waar vakken werden gegeven als tuinkunstgeschiedenis en bouwkunstgeschiedenis naast de vele uren plantenleer. Bodemleer interesseert me ook heel erg en gelukkig komt dit ook steeds weer meer in de belangstelling te staan. 

 

Groen erfgoed

Er is een groeiende bewustwording voor dit onderwerp,Groen erfgoed   omdat mensen zich meer en meer beseffen dat ook al groen erfgoed erg natuurlijk aandoet, het een heel belangrijk onderdeel is van onze culturele landschap. Groen erfgoed is groen wat een zekere leeftijd heeft bereikt en met deze leeftijd ontwikkelen zich bepaalde eigenschappen die niet aanwezig zijn bij jong groen. Als je een boom van 200 jaar kapt en je zet er een nieuw boompje neer heb je zeker niet dezelfde (atmo)sfeer. Het duurt jaren voordat een dergelijke locatie weer eenzelfde beleving zal opleveren. Er is ontzettend veel aandacht voor kunsthistorische objecten die zeker de moeite waard zijn, maar in de poging om dit materiaal te behouden wordt groen erfgoed nog wel eens over het hoofd gezien. Het behoud van groen erfgoed is zeker de moeite waard, niet in het minste omdat we nog steeds veel kunnen leren van de oude ambachten waardoor groen erfgoed is ontstaan.

 

Er zijn prachtige voorbeelden van groen erfgoed onder andere te vinden in Rusland, waarbij historische tuinen zich over hele grote oppervlaktes uitstrekken en gebruik gemaakt is van de profilering van het landschap om de tuin zijn vorm te geven. De tuin is dan deel van het landschap. Peterhof is een UNESCO world heritage site die aan de Finse golf ligt en bestaat uit een hoog plateau dat prachtig overvloeit naar een vlak deel aan de zee. Hierbij volgt de tuin het landschap en dit gecontrasteerd met de aanwezige gesnoeide vormen. Ik vind het leuk om te weten dat Tsaar Peter in Nederland is geweest en aan de hand van Nederlandse voorbeelden St. Petersburg heeft gesticht. Daardoor zijn er ook tuinen ontstaan in en rond St. Peterburg die sterk beïnvloed zijn door Nederlandse tuinen, er werkten zelfs Nederlandse tuinbazen in deze Russiche tuinen.

Groenschakeringen